Baardagaam – Pogona vitticeps

Algemeen

Latijnse naam: Pogona vitticeps
Leeftijd: 7 tot 15 jaar
Lengte: man 45-60 cm, vrouw 40-50cm.

De baardagaam is een middelgrote dagactieve hagedis die hedendaags veel wordt gehouden in de reptielenhobby. Door het leuke karakter en het tolerante gedrag tegenover mensen is het een zeer leuk dier ook voor beginnende hobbyisten. Met de baardagaam is veel selectief gekweekt wat tot veel verschillende kleurslagen en afwijkingen heeft geleid.

Herkomst

De baardagaam komt voor in Centraal-oost Australië in de staten Noordelijk Territorium, Queensland, Nieuw-Zuid-Wales, Victoria en Zuid-Australië. Baardagamen leven in droge gebieden, met name (half)woestijn en droge bossen. Het zijn solitaire dieren maar worden ook wel eens gezien in groepsverband.

De gemiddelde temperatuur bedraagt 28°C maar op de zon plekken kan de temperatuur oplopen tot 50°C. Deze warme plekken hebben de baardagamen nodig voor het verteren van hun voedsel. In het leefgebied van de baardagamen regent het gemiddeld 1 x per maand.

Terrarium

Veel baardagamen worden nog onder slechte omstandigheden en in te kleine terraria gehouden. Een terrarium van een baardagaam moet minimaal een dikke zandlaag van 5 centimeter bevatten (speciaal reptielenzand, of speelzand van het tuincentrum of bouwmarkt), en ten minste 1 schuilplaats per dier. Verder is een grote zware steen onder de UV spot een echte must voor het goed verspreiden en vasthouden van de warmte. Tot slot mag het terrarium naar eigen inzicht worden ingericht met zowel hout als steen, maar let erop dat de luchtvochtigheid niet te hoog wordt.

Absolute minimale terrarium maten
1 dier: 100x50x60 (lxbxh)
2 dieren: 120x50x60 (lxbxh)
3 dieren: 150x50x60 (lxbxh)

Aanbevolen terrarium maten
1 dier: 120x60x70 (lxbxh)
2 dieren: 100x100x70 (lxbxh)
3 dieren: 130x120x70 (lxbxh)

Natuurlijk is groter altijd beter!
Een opmerking over het zand: gebruik geen Calcium zand als je niet wilt dat je dieren verkleuren.
Een opmerking over de hoogte: in de hoogte wordt rekening gehouden met het plaatsen van goede UV lampen, en is dus niet per se een standaard maat.

Verzorging

UV en warmte
Naast dat het belangrijk is dat een baardagaam een groot genoeg hok heeft, is de verzorging erg belangrijk. Hier gaan vaak veel beginners de mist in. Baardagamen hebben net al mensen UV-licht nodig. Daarvoor heb je de speciale UV reptielenlampen voor. Ik raad zelf de Zoomed Powersun, Lucky Reptile Bright Sun UV of Solar Raptor aan. Deze lampen geven genoeg UV en warmte af. Let op, niet alle lampen zijn echt zo goed als het lijkt. De temperatuur in het terrarium moet overdag onder de lamp 40 tot 45 graden zijn en mag oplopen tot zo’n 55 graden. In de rest van het terrarium 25 tot 30 graden. ’s Nachts mag de temperatuur niet minder dan 18 graden worden. Als dat het wel word kan je dit verhelpen met een nacht lamp (geeft geen, blauw of rood licht).

Vitamine en Calcium Poeder
Ook heeft een reptiel vitamine en calcium poeders nodig. Zonder dit kan er binnen kort of langere tijd problemen komen. Denk aan de ziekte rachitis, waarbij botten vergroeien of verdwijnen. Deze ziekte komt vaak door UVB tekort (vitamine D3) waarmee calcium word opgenomen of calcium tekort. Ik gebruik zelf Miner-all outdoor van Stickey tongue farms en reptivite. In principe zijn alle vitamine en calcium poeders goed die voor reptielen worden verkocht, maar hier heb ik gewoon goede ervaringen mee.

Voedsel
Belangrijk is dat baardagamen een gevarieerd dieet krijgen van o.a.: krekels, sprinkhanen, dubia’s en wormen. Een keer in de 4 weken een pinky muisje of ratje is belangrijk voor de calcium opnamen, vooral bij zwangere vrouwtjes. Daarnaast kan je als je dier wat sneller moet aan komen of heel af en toe voor de lekker ook rupsen, wasmotlarven en dola’s eten. Pak de dola’s met pincet op bij de kop en zorg dat de kop los laat als je dier hem van je pincet eet. Dola’s kunnen namelijk erg hard bijten. Een beet in de bek van je baardagaam kan voor een flinke ontsteking zorgen.

Geslacht
Bij sommige dieren kan het geslacht wat moeilijker te zien zijn maar dit is individu afhankelijk en kan in principe al te zien zijn vlak na de geboorte en zeker na 2 maanden. De uiterlijke geslachtskenmerken zijn te vinden onder de staart van de baardagaam. Leg de baardagaam op je vlakke hand met de staart naar je toe en buig de staart voorzichtig omhoog. Een man heeft twee bulten boven de cloaca aan weerszijden van de staart, welke zijn veroorzaakt door de hemipenissen. Bij een vrouwelijke baardagaam zal er alleen een verdikking in het midden van de staart te zien zijn vlak boven de cloaca.

Nakweek

Baardagamen kunnen al na 8 maanden geslachtsrijp zijn, echter als dames op deze leeftijd zwanger raken kunnen zij legnood krijgen waaraan ze kunnen sterven. Ook kan het leiden tot zwakke nakweek dieren. Het wordt dus aangeraden om gezonde en vitale vrouwelijke baardagamen pas vanaf een leeftijd van anderhalf tot twee jaar zwanger te laten worden voor hun eigen gezondheid. Ook wordt er aangeraden om altijd het allereerste legsel weg te gooien omdat de jongen die hier uit komen vaak niet heel sterk zijn.

Paring

Als twee volwassen baardagamen bij elkaar zitten zal het mannetje regelmatig een zwarte baard krijgen en heftig met zijn kop en voorpoten op en neer bewegen. Dit is imponeer gedrag voor het vrouwtje. Vervolgens zal hij het vrouwtje in haar nek bijten en haar proberen op haar zij te draaien. Als dit hem is gelukt zullen er meerdere paringen plaatsvinden. De staarten krullen hierbij om elkaar heen. Baardagamen paren het hele jaar door en kunnen dus soms 1 tot zelfs 6 legsels in een jaar produceren. Na 1 bevruchting volgen vaak 1 tot meestal 3 legsels. Één legsel kan uit 12 tot zelfs 30 eieren bestaan. Dit is veel meer dan de meeste andere hagedissen van deze grote. Dit kan erg zwaar zijn en daarom word er vaak ook aangeraden de dieren te scheiden na bevruchting. Zo kan ze haar 1 tot 3 legsels leggen en daarna een half jaar tot 1 jaar rust pauze houden.

Zwangerschap en eileg

Na een paar weken zul je al zien dat het vrouwtje steeds meer gaat eten en ze dikker gaat worden. Na 6 tot 8 weken zal het vrouwtje de eieren gaan leggen. Zorg er voor dat het vrouwtje twee weken na de paring een ruime bak met vochtig zand ter beschikking heeft, dek deze af met een deksel met een gat waar ze net door heen kan. Ze zal hier vaak in gaan graven en uit eindelijk haar eieren er in afzetten.

Eieren uitbroeden

Als de eieren gelegd zijn graaf je deze voorzichtig uit en leg je ze in een bakje met vermucelite in een broed stoof. De eieren kan je uitbroeden rond de 27 tot 30 graden. Met een te hoge temperatuur krijg je slecht ontwikkelde dieren. Dit zie je vaak niet aan de buiten kant, maar op latere leeftijd gaan ze zeker problemen krijgen als het al niet eerder is. Na ongeveer 50 tot 70 dagen komen de jongen uit het ei. De jonge dieren kan je als ze uit het ei zijn gekropen het beste nog 3 uurtjes in het bakje laten zitten. Ten eerste komen ze dan tot rust en ten tweede stimuleren ze de andere eieren uit te komen omdat ze hier tegen aan stoten.

Opkweken

Het opkweken gaat het beste als je 5 jongen per 100x50x50cm terrarium opkweekt. Zorg voor voldoende schuilmogelijkheden. Baardagamen zijn erg territoriaal en na enkele weken zie je vaak dat ze elkaar staarten en teentjes gaan afbijten. Geef je ze genoeg ruimten dan heb je dit probleem ook niet. Als voer kan je altijd een bakje buffalowormen in de bak leggen. Dit is puur extra voor als ze honger krijgen. Daarnaast voer je ze elke dag kleine krekels, dubia’s of sprinkhanen met vitamine poeders en een bakje groente. Leer dit ze meteen aan dat groente lekker is, dit voorkomt problemen voor de volgende eigenaar.

Kleurslag

Er zijn van de Baardagamen diverse kleurslagen bekend. De standaard kleur is lichtbruin tot donkerbruin. In de hobby zijn er echter diverse morphs te krijgen o.a. leucistic, leatherback, silkback en diverse kleurslagen zoals rood, geel en oranje.

Share your thoughts

×

Hey vragen?!

Stuur een berichtje via Whatsapp of email naar info@qualityreptiles.eu

× Hoe kan ik je helpen?