Blauwe teju – Tupinambis merianae sp.

Algemeen

Latijnse naam: Tupinambis Merianae sp.

Leeftijd: 15 tot 20jaar

Lengte: man 130cm, vrouw 80/90cm.

De Blauwe Teju is een kleinere variant van de Argentijnse Zwart/Witte Teju (Tupinambis Merianae). Deze heeft een wittere huid met een blauwe gloed en een bruine neus. Vooral de mannen kunnen behoorlijk wat blauw vertonen. De Blauwe Teju komt uit een warmer gebied dan de zwart/witte en heeft daarom geen winterslaap nodig, wat de zwart/witte wel nodig heeft. Alle dieren uit europa komen van farms en zijn dus niet zo tam als de Amerikaanse Blauwe Teju die flink door gefokt (inteelt) is. Het zijn flinke eters, maar een gevarieerd dieet is erg belangrijk. Denk er goed over na als je deze dieren aanschaft. Ze zijn niet makkelijk en worden vaak na 1 jaar al weer de deur uit getrapt. De prijs voor deze dieren ligt tussen de 500 en 1000 euro. De prijs hangt af van de leeftijd van het dier en wat de gek ervoor geeft. Er zijn er namelijk nog niet veel van in Europa en maar 2 kwekers met succes.

Herkomst

De Blauwe Teju’s uit europa komen van een farm in Brazilië waar ze ook in het wild voorkomen. De Blauwe Teju’s uit de Verenigde Staten zijn ongeveer 10 jaar geleden uit Colombia gekomen. Sindsdien is er voor zover ik weet geen vers bloed meer bij gekomen.

Terrarium

Teju’s zijn enorme lompe beesten. Alles wat ze kunnen slopen zullen ze slopen. De een erger dan de ander. Een terrarium inrichten voor deze soort is dus een hele uitdaging. Achterwanden slopen ze vrij snel en planten gaan ze op liggen.

Minimale maten:

1 tot 4 Teju’s: 200x100x80cm

Als ondergrond raad ik onbemeste aarde vermengd met speelzand (2:1) aan. Dit kan je in veel tuincentra kopen. Een laag bladeren uit het bos zullen ze zeker waarderen. Het ziet er mooi uit en ze zullen er ook echt met hun neus in gaan woelen. Houtsnippers raad ik af. Dit slikken ze vaak in wat verstopping kan veroorzaken. Dit gebeurd helaas erg vaak en zijn al vele dieren door gesneuveld.

Verzorging

UV en warmte

De Blauwe Teju heeft een stuk dunnere huid en heeft minder UVB nodig om gezond te blijven. Dat betekend niet dat ze het niet nodig hebben. In tegendeel, een sterke UVB lamp is erg belangrijk om trillende achterpoten en slechte eieren te voorkomen. Trillende achterpoten is een teken van een vitamine D3 en/of calcium gebrek. Ik raad Solar Raptor aan als UVB-lamp. Dit is een warmte- en UVB-lamp in een, wat het meest natuurlijk is naast de echte zon is en de lamp met de meeste UVB afgifte tot nu toe. De temperatuur in het terrarium moet overdag onder de lamp zo’n 40 tot 55 graden zijn. In de rest van het terrarium dient 25 tot 30 graden te zijn. De Blauwe Teju kan veel beter hitte verdragen dan de zwart/witte en houd er zelfs meer van. Als je ze in een buitenverblijf houd zul je zien dat op erg hete dagen deze blauwe variant gewoon in de volle zon blijft liggen, terwijl de zwart/witte dan allang een koele plek heeft opgezocht.

Vitamine en Calcium Poeder

Ook heeft een Teju vitamine en calcium poeders nodig. Zonder dit kan er binnen kort of langere tijd problemen komen. Denk aan de ziekte rachitis/botdystrofie, waarbij botten vergroeien of oplossen. Deze ziekte komt vaak door UVB tekort (vitamine D3) waarmee calcium word opgenomen of een calcium tekort. Ik raad aan Miner-All Outdoor van Stickey Tongue Farms en Reptivite (zonder D3) te gebruiken. Niet alle vitamine poeders zijn even goed. Wat het belangrijkste is dat je geen vitamine of calcium poeder gebruikt waar vitamine D3 in zitten. Dit is erg slecht voor het dier.

Voedsel

Teju’s zijn echte vreetzakken. Ze lusten echt alles. Goede voeding is voor een teju enorm belangrijk. Goede voeding bestaat onder andere uit: kipfilet, kippenpoten met bot en al (bij volwassen dieren), kippenhartjes, kippenlevertjes, kalkoenfilet, koeienvlees, varkensvlees, soms tartaar of gehakt voor de lekker, gekookt ei of geklutst (met schil) met vlees er doorheen, vele soorten vis zoals pangasius, zalm, tonijn, haring en meer. Af en toe een rat maar niet te veel, want dit is niet goed voor ze. Kuikens raad ik helemaal af. Zit niks in. Fruit lusten ze ook, aardbei, appel, mandarijn, banaan en meer. Voor de rest zullen ze bijna alle restjes eten wel lusten, maar niet alles is goed voor ze. Geef ze liever niet te vaak zoete of zoute dingen. Als ze nog een paar weken oud zijn eten voornamelijk insecten. Zorg wel dat je snel over gaat op dood voedsel. Als je je dier redelijk tam wilt krijgen is dit wel belangrijk. Ratten en muizen moeten sowieso altijd dood gevoerd worden. Zo zorg je er voor dat je teju zich niet kan verwonden. Elke voeder beurt haal je het dier uit zijn hok en voer je hem buiten het hok of in een andere bak. Aan het begin zal je dier heel agressief zijn als je hem uit zijn bak haalt. Door hem dus elke keer uit zijn bak te halen tijdens de voederbeurt zal hij leren dat het een positief iets is om opgepakt te worden en uit zijn hok te worden gehaald, omdat je hem beloond met eten.

Winterslaap

Deze soort houdt net als de Gouden Teju (Tupinambis teguixin) geen winterslaap. Wel kan je merken dat ze wat slomer zijn en minder eten in deze periode.

Soms kruipen ze een paar weken weg, maar echt in winterslaap gaan ze niet.

Geslacht

Het geslacht van een Teju is meestal pas na 1 jaar te bepalen. Je ziet/voelt zoals op de foto link boven bij een man 2 wratachtige bobbeltjes zitten bij de staartwortel. De vrouw zoals op de foto rechts boven heeft dat niet.

Ook zie je het als ze wat ouder zijn aan de nekkwabben. De bovenste kop is een mannetje met grote nekkwabben. Bij blauwe duurt het wel een stuk langer dan bij zwart/witte tot de nekkwabben zo groot zijn. De onderste is een vrouwtje met een slanke kop.

Nakweek

Blauwe teju paren vroeg voor de lente en eieren worden dan vaak na 4 weken gelegd. Ze leggen meestal tussen de 10 en 20 eieren en 1 volwassen vrouw legt meestal 1 en soms 2 legsels per jaar. Je merkt aan de vrouw dat ze zwanger is, omdat ze 1 of soms meerdere nesten gaat bouwen. Zorg dat ze altijd stro in de buurt heeft om te kunnen bouwen. Mocht je vermoeden dat de vrouw zwanger is, haal de man dan bij de vrouw weg. Bij de eierleg zal de man al vrij snel de eieren ontdekken en opeten. Soms kan dit ook een gevecht veroorzaken, omdat de vrouw haar eieren wilt beschermen.

Kleurslagen

Albino

Albino

De albino komt tot nu to alleen nog in Amerika voor. Ze zijn helemaal wit met gelige lijnen en vlekken waar het zwart zou moeten zijn. Er word gezegd dat ze slecht zicht hebben en niet tegen uvb kunnen. Ik denk dat vooral het uvb gedeelte onzin is.

Hypo

Blauwe (“Blue Tegu”)

De gewone Blauwe Teju is te herkennen aan zijn bruine neus en de blauwe gloed over de witte schubben. Ze zijn wat meer wit dan zwart vergeleken met de gewone zwart/witte teju.

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Lisareply
2 november 2015 at 21:14

Beste,

Al een hele tijd overweeg ik om een teju aan te schaffen. Dit is natuurlijk niet zomaar een beslisising en daarom heb ik het erg lang overwogen. De teju die mij het meeste aanspreekt is de blauwe teju. Dit omdat ze niet of nauwelijks in winterslaap gaan, zo kan ik het hele jaar door van ze genieten. Nu vraag ik mij af of jullie ze al kweken of dat er plannen zijn om ze te kweken? Ik ben erg benieuwd in welk tijdsbestek dit is als jullie ze gaan kweken. Alvast bedankt voor de reactie. Groeten, Lisa

Leave a reply