Groene Wateragaam – Physignathus cocincinus

Algemeen

Latijnse naam: Physignathus cocincinus
Leeftijd: 15 tot 20 jaar
Lengte: man 90 cm, vrouw 80cm.

De groene wateragaam word veel gehouden in de reptielen hobby. Vaak word vergeten hoe veel ruimte een wateragaam nodig heeft. Daar worden deze mooie dieren vaak de dupe van. Wateragamen staan bekent om hun bekwonden. Dit komt vaak door dat ze uit stress of schrik met hun kop tegen het glas op springen. Bekwonden zijn niet meer te genezen, dus voorkomen is beter. Elke wateragaam kan wel eens ziek worden of gewoon niet lekker voelen. Zorg dat je voorbereid bent, want net als een hond of kat moet een wateragaam soms naar de dierenarts.

Herkomst

De groene wateragaam komt voor in Zuid-China, Vietnam, Zuidoost-Azië en Cambodja, en leeft langs oevers met stromend water.

Terrarium

De minimum maten zijn:

tot 3 wateragamen 180x80x150 (100cm diepte verminder je de kans op bekwonden)
Aan te raden is 200x100x200cm

Weet wel dat dit het minimum is. Groter is dus altijd beter!
Wateragamen houden erg van klimmen. Zorg daarom voor een achterwand en veel takken. Het zijn erg bewegelijke dieren en houden erg van zwemmen. Zorg dat ze een vlink water gedeelte hebben met stromend water. daar moeten ze echt helemaal in kunnen. Minimaal wel 30cm diep en 80cm breed en dit is al niet echt veel. Groter is altijd beter. Maar ze hebben natuurlijk ook land nodig. Voor de vrouwen is dit ook erg belangrijk, omdat ze hun eieren kwijt moeten kunnen. LET OP! Ook vrouwen die niet bevrucht zijn kunnen eieren leggen. Deze eieren zullen dan ook niet uit komen.

Verzorging

UV en warmte
Naast dat het belangrijk is dat een wateragaam een groot genoeg hok heeft, is de verzorging erg belangrijk. Hier gaan vaak veel beginners de mist in. Wateragamen hebben net al mensen UV-licht nodig. Daarvoor heb je de speciale UV reptielenlampen voor. Ik raad zelf Powersun, Bright Sun UV of Solar raptor aan. Deze lampen geven genoeg uv en warmte af. Let op, niet alle lampen zijn echt zo goed als het lijkt. De temperatuur in het terrarium moet overdag onder de lamp 40 tot 45 graden zijn. In de rest van het terrarium 25 tot 30 graden. Snachts mag de temperatuur niet minder dan 18 graden worden. Als dat het wel word kan je dit verhelpen met een nacht lamp (geeft geen, blauw of rood licht).

Vitamine en Calcium Poeder
Ook heeft een wateragaam vitamine en calcium poeders nodig. Zonder dit kan er binnen kort of langere tijd problemen komen. Denk aan de ziekte rachitis/botdistrofie, waarbij botten vergroeien of oplossen. Deze ziekte komt vaak door UVB tekort (vitamine D3) waarmee calcium word opgenomen of een calcium tekort. Ik raad aan Miner-all outdoor van Stickey tongue farms en reptivite (zonder D3) te gebruiken. Niet alle vitamine poeders zijn even goed. Wat het belangrijkste is dat je geen vitamine of calcium poeder gebruikt waar vitamine D3 in zitten. Dit is erg slecht voor het dier.

Voedsel
Belangrijk is dat wateragamen een gevarieerd dieet krijgen van onder anderen: krekels, sprinkhanen, dubia’s en slakken uit de tuin (met en zonder huisje). 1 keer in de 2 weken een muisje of ratje is belangrijk voor de calcium opnamen, vooral bij zwangere vrouwtjes. Daarnaast kan je als je dier wat sneler moet aan komen of heel af en toe voor de lekker ook rupsen, wasmotlarven en dola’s eten. Pak de dola’s met pincet op bij de kop en zorg dat de kop los laat als je dier hem van je pincet eet. Dola’s kunnen namelijk erg hard bijten. Een beet in de bek van je wateragaam kan voor een flinke ontsteking zorgen.

Meerdere dieren in 1 hok
Meerdere dieren in 1 hok gaat vaak prima, maar dan moet je wel genoeg ruimte en schuil mogelijkheden hebben (zie pagina over het terrarium). 1 man met meerdere vrouwen is prima. Maar een man met maar 1 vrouw raad ik je toch niet aan. Het mannetje kan erg opdringerig zijn waardoor het vrouwtje erg gestrest kan raken. Meerdere mannen gaat vaak goed tot er een vrouw bij komt. Ze zullen gaan vechten tot de dood er op volgt.

Geslacht

man vrouw
Links zie je de man en rechts de vrouw De man heeft duidelijk een grotere kam in zijn nek en op zijn staart. Ook heeft hij een donkerdere streep achter zijn oog dan de vrouw. Dit geld in bijna alle gevallen, maar je hebt altijd dieren bij zitten waar dit moeilijker te zien is. Sommige mannen zijn minder volgroeid dan de ander en zijn dus ook alle mannelijke trekken minder zichtbaar. Ook heb je wel eens vrouwen die iets groter worden en ook lichte mannen trekjes hebben.

Nakweek

De groene wateragaam word vrij veel gehouden in de reptielenhobby en is ook vrij makkelijk mee te kweken. Ik raad je aan 2 of meer vrouwen bij een man te doen om stres bij het vrouwtje te voorkomen. Paren doen ze het hele jaar door en hebben daar geen speciale periode voor. Het mannetje gaat kopknikken waarop het vrouwtje vaak antwoord met armgezwaai. Het mannetje gaat achter het vrouwtje aan en bijt haar in haar nek. Vervolgens slaat hij zijn staart om die van haar en brengt hij zijn penis naar binnen.
Na ongeveer 4 weken legt het vrouwtje 2 tot 16 eieren. Zorg dat je aarde op de bodem hebt waar ze 30cm diep in kan graven. Daar legt ze haar eieren. Deze graaf je op als ze klaar is met leggen en het gat gedicht heeft. Leg je eieren in bijvoorbeeld een krekelbakje met vochtig cocopeat en leg over de eieren weer een laagje vochtig cocopeat. Hier zul je de meeste en gezondste uitkomst mee krijgen. Daarna zet je ze in de broedstoof of -machine op 27 tot 30 graden. Na ongeveer 58 tot 70 dagen komen de eieren uit.
De jongen kunnen direct zwemmen en een een grote waterbak in het opkweek terrarium is wel aan te raden. Als voedsel kan je pissebedden uit de tuin, jonge dubia’s, krekels en andere kleine insecten geven. Ik heb standaard altijd een bakje buffalowormpjes in het terrarium staan. Zo hebben ze altijd eten. Na 1 a 2 maanden beginnen ze al erg groot te worden en een half jaar tot 8 maanden beginnen ze al de lengte te krijgen dat ze naar een groot terrarium moeten voor volwassen dieren.

Kleurslag

Momenteel zijn er 4 kleuren. Dat is donkergroen, licht groen, blauw en geel. Soms combinaties van deze kleuren en dan voornamelijk blauw groen.

6 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Fourrosesreply
20 februari 2015 at 23:56

Met welke leeftijd zijn wateragamen op hun volle lengte?

Renskereply
11 maart 2015 at 20:10
– In reply to: Fourroses

Rond de 2/3 jaar. De ene groeit sneller dan de ander.

Jolandereply
1 februari 2016 at 13:03

Als je alleen een vrouwlijke wateragaam houd. Hoe vaak legt ze dan eieren per jaar?

Renskereply
19 april 2016 at 17:16
– In reply to: Jolande

3 tot 6 kee, 3 tot 15 eieren per keer

Ricianoreply
17 juni 2016 at 07:23

Is een terrarium van 1 meter of 1.20 goed. het kan wel opzicht

Renskereply
5 augustus 2016 at 20:06
– In reply to: Riciano

Nee dat is geen goed idee

Leave a reply