Kaaiman teju – Dracaena guianensis

Algemeen

Latijnse naam: Dracaena guianensis

Leeftijd: onbekend

Lengte: 120cm

hugo de kaaimantejuDe Kaaiman Teju is geen makkelijke hagedis om te houden. Ze dragen vaak enge parasieten en streptokoken bij zich, omdat alles wildvang is. Ook zijn ze enorm gevoelig voor bacteriën in het water. De meest voorkomende dood bij deze soort is een ontsteking in de hersenen of streptokoken bacterie waarbij er gaten in de huid komen en uiteindelijk inwendig wat kapot gemaakt wordt.

Herkomst

Kaaimanteju’s leven in de moerazen van Zuid-Amerika; Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Ecuador, Peru en noordelijk Brazilië.

Terrarium

kaaimanteju terrariumMinimaal raden wij toch wel 200x100x200cm terrarium aan. Ze houden van hoog op een stam liggen, maar hebben ook behoefte aan goed te kunnen zwemmen. Belangrijk is veel beschutting door planten en veel licht. Wij hebben een bodem van zand/aarde mengsel en een vijver van 1/1,5 meter diep die de helft van het hele oppervlakte in beslag neemt. Zorg dat je een goed uv filter hebt om alle bacteriën te doden. Kaaimanteju’s zijn extreem gevoelig voor bacteriën en is in de meeste gevallen de doodsoorzaak van deze soort. Hier onder een filmpje van ons verblijf oude verblijf inmiddels hebben ze een groter verblijf.

 

Verzorging

UV en warmte

Ze houden van een behoorlijk hoge temperatuur en veel licht. Wij raden Solar Raptor als uvb lamp aan aangezien ze een dikke huid hebben die niet veel uvb door laat. Ze kleuren mooi op van veel licht en dat is zeker een teken dat deze dieren goed in hun vel zitten.

Vitamine en Calcium Poeder

Dit is nog een probleem. Vitamine poeders moeten ze niks van hebben. Wat wij doen is het in de bodem van de voeder schaal leggen, daarover het eten. Als ze het eten uit de schaal happen blijft er aan de onderkant poeder plakken en merken ze er niet veel van. Zonder vitamine kan er binnen kort of langere tijd problemen komen. Niet alle vitamine poeders zijn even goed. Wat het belangrijkste is dat je geen vitamine of calcium poeder gebruikt waar vitamine D3 in zitten. Dit is erg slecht voor het dier en kan voor een overdosis zorgen, waarbij het dier kan overleiden.

Voedsel

Dit is nog een heel moeilijk punt, want wat is nou echt goed. Aangezien er weinig kennis over deze dieren is. Wij voeren voornamelijk wijngaardslakken, diepvries slakken van de chinese markt, gemalen vis, schelp/chaaldieren en heel soms kattenvoer uit blik met vissmaak. Als ze erg vermageren door wat voor reden dan ook raden wij Prescription Diet a/d aan. Dit is voor honden en katten die snel aan moeten komen. Werkt enorm goed bij kaaimanteju’s.

Geslacht

Het geslacht is al goed op jonge leeftijd te bepalen. Dit is aan de bobbels bij de cloaca net als bij de Tupinambis soorten te zien. Alleen hebben de man en de vrouw allebei zulke bobbeltjes. Die van de vrouw zijn wat kleiner een grote schub met wat kleine schubjes er omheen en die van de man zijn wat langwerpiger. Hieronder zie je duidelijk het verschil.

kaaimanteju man
man

Kaaimanteju vrouw
vrouw

Nakweek

Hier is nog vrij weinig over bekend.

Kleurslagen

Ze zijn er in 2 verschillende kleurslagen voor zover wij weten. Dat zijn de blauwe en groen. De kleur heeft te maken met de voeding die de ouders kregen. Blauw is vaak farm bred en groen is wildvang:

hugo_birdy

 

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

bryan overathreply
15 januari 2014 at 19:07

heb je nakweek en prijs

Renskereply
15 maart 2014 at 22:50
– In reply to: bryan overath

We hebben nog geen nakweek en geen prijs. Voor meer informatie kun je ons mailen op info@qualityreptiles.nl

Leave a reply