Positieflijst niet zo positief

30 januari stond er een artikel in de telegraaf “bizon mag niet als huisdier”. Het gaat over de positieflijst die dit jaar in gaat. Een lijst die er voor zorgt, als de reptielen erbij komen, wij als bedrijf compleet geen bestaansrecht meer hebben. Momenteel hebben ze alleen de lijst met zoogdieren. De lijst met vogels en reptielen zullen nog volgen.

Quote: Ruim 150 zoogdieren staan vanaf 1 juli op een zwarte lijst en mogen vanaf dat moment niet meer worden gehouden als huisdier. Dat heeft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) bekendgemaakt. Voor sommige hondenbezitters is er nog geen duidelijkheid.

Ja, ook sommige honden rassen zullen verboden gaan worden. de zo genoemde hoge risico honden. Daar vallen onze 2 Amerikaanse bully’s ook onder.

Quote: Over de lijst wordt al maanden gesproken met dierenclubs en deskundigen. Op de verboden huisdierenlijst staan exotische types als de bizon, de bruine beer en de grijze reuzenkangoeroe.

Besproken met dierenclubs? Echt niet hoor. De makers van de lijst willen totaal niks te maken hebben met de houders van exoten. Ze laten het lijken als of wij als dierenhouders voor zo een lijst zijn en inspraak hebben. Alles moet precies zoals zij dat willen. Als het aan hun ligt komt er een totaal verbod op exoten.

Quote: „Het houden van deze dieren wordt verboden omdat ze een gevaar kunnen vormen voor hun omgeving of omdat het welzijn van de dieren niet kan worden gegarandeerd”, aldus Van Dam.

Omdat ze een gevaar kunnen vormen voor hun omgeving? Als ik morgen de straat oversteek kan ik geraakt worden door een bus. Kans is niet heel groot maar kan wel gebeuren. Zullen we bussen ook maar verbieden?
Het welzijn van het dier kan niet worden gegarandeerd.. Volgens mij kunnen we dan eigenlijk geen enkel dier meer houden. Want dat kan je bij geen enkel dier garanderen.

Quote: Voor eigenaren van huisdieren die verboden worden komt een speciale regeling. Zij mogen het dier houden totdat het overlijdt. Fokken is wel verboden. Bovendien kunnen er onder strikte voorwaarden uitzonderingen worden gemaakt.

Ze laten het zo mooi klinken. Oh je mag je dieren gewoon nog houden! Maar zo mooi is het niet.
Wij als houders hebben over de jaren enorm veel kennis vergaard over bepaalde diersoorten. Hoe ze Gelukkig en gezond in leven te houden en hoe ze te kweken/fokken. Soorten die allemaal behouden worden in gevangenschap. In de natuur gaat het niet heel goed. Vele soorten hebben nauwelijks nog leef gebieden. Bossen worden gekapt en water word vervuild of verplaatst. Veel soorten zullen over een aantal jaar compleet geen bestaansrecht meer hebben. Er zijn zo enorm veel diersoorten, die onmogelijk door dierentuinen allemaal gehouden kunnen worden. In particulier bezit kan dit wel. Vaak zijn de particulieren zo geobsedeerd op 1 soort dat ze het meer tijd en energie in 1 soort steken dan een dierentuin dat kan. Hierdoor worden veel diersoorten vaak ook eerder gekweekt bij een particulier dan bij een dierentuin. Daar gaat enorm veel energie en passie in zitten. Een passie die deze lijst onterecht weg zal nemen en meer schade toe richt dan wat de meeste mensen zich beseffen.

Er is veel onwetendheid en vooroordelen over exotische dieren. Jan paul en ik zijn al helemaal weg van exotische dieren en eigenlijk alle soorten dieren vanaf dat we een kind waren. Altijd bezig met diertjes redden in de natuur en zorgen voor huisdiertjes. Er zit bij ons dus erg veel liefde voor dieren in gebrand. Zo erg dat we er letterlijk ons leven van gemaakt hebben. Reacties van mensen die horen over ons werk, hobby en levenswerk lopen erg uit een maar meestal positief. Sommige mensen vinden het prachtig, maar er zijn ook mensen die het vies of eng vinden. Mensen die het afkeuren, want een reptiel is toch geen huisdier. Met de vraag of de positieflijst goed is zullen ook veel niet exoten houders zeggen dat het een goed iets is. Dat exoten geen huisdieren zijn. Ergens klopt het wel. Want reptielen en ook kangoeroe’s en bizon zijn geen huisdieren. Deze dieren horen in een terrarium, een grote weide of nagebootste habbitat. Niet in je huis op je bank of in een mandje. Maar deze dieren kunnen wel degelijk heel gelukkig zijn. Sterker nog ik denk dat een reptiel heel veel sneller gelukkig is dan bijvoorbeeld een hond. Een reptiel heeft een terrarium nodig die groot genoeg is om in te bewegen, die verwarmd is naar zijn natuurlijke klimaat, soms met een uv lamp of soms met een goede warme warmte lamp. Hij wil van tijd tot tijd een goede maaltijd en verder heeft een reptiel eigenlijk vrij weinig nodig. Een hond heeft veel meer nodig. Liefde, aandacht, elke dag eten, goede beweging een paar keer per dag en een aai over zijn bol zodat ie weet dat hij een “good boy” is. Dat neemt veel meer tijd en moeite in beslag dan de zorg van een reptiel. Toch vind de PVDA, PVDD, Stichting AAP en de dieren bescherming dat dit beter allemaal verboden moet worden. Die hebben het idee dat dieren in de vrije natuur het zo geweldig hebben. En dat blijkbaar deze dieren geen meerwaarde hebben in gevangenschap.
Wat ik gemerkt heb is dat mensen die mij kennen meer respect zijn gaan hebben voor dieren levens. Mensen die mij vertellen dat ze laatst aan het fietsen waren en een kikker op de weg zagen huppen, speciaal gestopt waren om deze aan de overkant aan de rand van de sloot te zetten. Dingen die ze normaal misschien niet zouden doen of zelfs op hadden gemerkt. Er zijn mensen die zo een enorme obsessie voor exotische dieren krijgen door deze hobby, dat ze goed willen doen en de natuur een handje willen helpen. Dat ze na denken wat voor gevolg een actie kan hebben. Ik zie een toekomst tegemoet die lijkt op een huisdierloos bestaan. Wat minder respect voor de natuur betekend. En dat vind ik diep en diep triest.

Al deze regels zullen ervoor zorgen dat jan paul en ik en vele mensen met ons een passie zullen verliezen. Een verbod op het kweken en houden van exoten zorgt dat jaren werk en ervaring verloren gaan. Lijnkweek, kennis, soorten bloedlijnen en passie.
En dat nu het houden van reptielen in de afgelopen jaren zo enorm gestegen is in niveau. We hebben enorm goede uv lampen. We hebben internet waardoor we met elkaar kunnen praten en info kunnen uitdelen. We hebben de beste voeding die je online en bij dierenwinkels kunnen aankopen. We hebben dierenartsen die gespecialiseerd zijn in exotische dieren. We kweken soorten die 10 jaar geleden onmogelijk waren om te kweken. Vroeger bestond de hobby uit wildvang, tegenwoordig vrijwel uit nakweek en farmbred. We gaan zo hard vooruit en dit moet allemaal verloren gaan? Ik weet dat er dieren leed is hoor. Ik ben echt niet blind. Maar dit heb je met katten, dit heb je moet honden. En daar mag van mij best wat aan gedaan worden. In regels en in voorlichting. Maar verbieden is niet de oplossing. Dat werkt alleen maar averechts.

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Jorisreply
4 februari 2017 at 08:50

Goeden tekst, ik sta daar helemaal achter??

Leave a reply