Temperaturen in je terrarium

Elk jaar rond de winter lezen we enorm veel over hagedissen met verstoppingen en hagedissen die opeens niet meer willen eten. Wij willen, daarom mensen even waarschuwen. In de winter gaan de temperaturen in veel huizen wat omlaag. Hierdoor dus ook in de terraria. De meeste hagedissen hebben normaal toch wel een omgevingstemperatuur overdag van 25/30 graden nodig en een basking temperatuur onder de uv lamp van 45 graden en sommige zelfs 60 graden. Veel mensen komen met hun uv lamp net tot de 35 graden. Met als gevolg dat een dier zich niet genoeg kan opwarmen en het verteringsproces stopt. De voeding in de buik klontert aan elkaar en word kei hard. Tegen die tijd dat jij het bij he dier merkt ben je vaak al veel te laat om je dier nog te reden. Vergeet ook niet dat met een te lage temperatuur basking spot de D3 synthese ook minimaal is. Hoe goed je uv lamp ook is. Je hagedis moet en bepaalde lichaamstemperatuur hebben voor een effectieve D3 synthese.
Vergeet ook je nacht temperaturen niet. Zeker bij dieren uit Indonesië en die hoek mag de lucht temperatuur nauwelijks tot niet dalen in de nacht. 18 graden wat vaak gezegd word is helemaal niet goed voor veel soorten. Als ze zo heftig afkoelen kunnen ze overdag vaak niet snel genoeg opwarmen en krijg je het zelfde effect. Ik hoop dat mensen dit serieus nemen en eens goed gaan meten in hun terraria.

Houd er rekening mee dat dit voor de meeste hagedissen zo geld. Er zijn uitzonderingen zoals berg kameleons die wel afkoeling nodig hebben in de nacht.

Een leuke app om te downloaden op je tablet of telefoon is MeteoEarth. Via deze app kan je goed zien wat dag en nacht temperaturen zijn in bepaalde gebieden.

Share your thoughts