Zwart witte teju – Tupinambis merianae

Algemeen

Latijnse naam: Tupinambis merianae

Leeftijd: 15 tot 30 jaar

Lengte: man 130cm, vrouw 90cm.

De Argentijnse zwart/witte teju is geen makkelijk dier om te houden. Ze kunnen extreem agressief over komen. Met veel geduld en goede behandeling kunnen ze de tamheid van een kat krijgen. Begin er niet aan als je niet zeker weet of het jou soort dier is. Je zal niet de eerste zijn die zijn dier na 1 jaar al weg doet, omdat je bang bent voor je eigen teju. Ze voelen het aan als je bang voor ze bent en grijpen je dan. Met goede behandeling kunnen het prachtige huisdieren zijn.

Het zijn ook geen goedkope dieren om te houden. Ze kunnen enorm veel eten. Het voordeel is wel dat ze 1 half jaar in winterslaap gaan en dan dus niet eten.

Herkomst

De zwart/witte teju komt voornamelijk voor in Argentinië, het zuiden van Brazilië en gedeeltes van Uruguay.

Terrarium

Teju’s zijn enorme lompe beesten. Alles wat ze kunnen slopen zullen ze slopen. De een erger dan de ander. Een terrarium inrichten voor deze soort is dus een hele uitdaging. Achterwanden slopen ze vrij snel en planten gaan ze op liggen.

Minimale maten:

200x100x80cm

Een teju kan als hij volwassen is niet goed meer klimmen. Zorg dan ook dat het verblijf niet al te hoog is. Als hij om hoog klimt en valt, kan hij zich goed bezeren of zelfs zijn rug breken. Als ondergrond raden we onbemeste aarde vermengd met speel zand aan. Dit kan je in veel tuincentra kopen. En een laag bladeren uit het bos zullen ze zeker waarderen. Het ziet er mooi uit en ze zullen er ook echt met hun neus in gaan woelen. Houtsnippers raden we af. Dit slikken ze vaak in wat verstopping kan veroorzaken. Dit gebeurd helaas erg vaak en zijn al vele dieren door gesneuveld.

Zorg dat je tejus altijd kan scheiden. Als vrouwen zwanger worden kunnen ze heel vel worden en geen ander dier meer accepteren. Een groter terrarium die je opsplitst als ze even niet samen kunnen is een goed idee.

Verzorging

UV en warmte

Tejus hebben een hoge behoefte aan uvb. De huid is erg dik met een doorlaatbaarheid van maar 1,75%. Dit betekend dat ze in een gebied voorkomen met een hoge uvb en uvi. Veel teju’s lopen ook met trillende achterpoten. Dit is een teken van een vitamine D3 en/of calcium gebrek. We raden Solar raptor aan als uvb lamp. Dit is een warmte en uvb in een, wat het meest natuurlijk is naast de echte zon is en de lamp met de meeste uvb afgifte tot nu toe. De temperatuur in het terrarium moet overdag onder de lamp 45 tot 55 graden zijn. In de rest van het terrarium 25 tot 30 graden. S’ nachts de temperatuur niet laten zakken onder de 18/19c. De winterslaap is het beste om ze te houden rond de 10/15 graden.

Vitamine en Calcium Poeder

Ook heeft een teju vitamine en calcium poeders nodig. Zonder dit kan er binnen kort of langere tijd problemen komen. Denk aan de ziekte rachitis/botdistrofie, waarbij botten vergroeien of oplossen. Deze ziekte komt vaak door UVB tekort (vitamine D3) waarmee calcium word opgenomen of een calcium tekort. Ik raad aan Miner-all outdoor van Stickey tongue farms en reptivite (zonder D3) te gebruiken. Niet alle vitamine poeders zijn even goed. Wat het belangrijkste is dat je geen vitamine of calcium poeder gebruikt waar vitamine D3 in zitten. Dit is erg slecht voor het dier.

Voedsel

Teju’s zijn echte vreetzakken. Ze lusten echt alles. Goede voeding is voor een teju enorm belangrijk. Wij voeren kiezenbrink en barf menu (tinglo) aan onze teju’s. Deze heb je in zo enorm veel verschillende soorten. Het is gemalen hele prooidieren met orgaan, vlees en bot. Als je dit goed varieerd kan dit een compleet dieet zijn. Af en toe een rat geven tussen door maar niet te veel, want dit is niet goed voor ze. Ze worden er erg dik van. Kuikens raden we helemaal af. Daar zit vrijwel niks in en krijgen ze diaree van. Fruit lusten ze ook, aardbei, appel, mandarijn,  banaan en meer. Voor de rest zullen ze bijna alle restjes eten wel lusten, maar niet alles is goed voor ze. Als ze nog een paar weken oud zijn mogen ze zelfs al kiezenbrink en barf menu eten. Je kan dan de worsten in kleinere stukken zagen en per portie ontdooien. Voer geen levend voer, dit kan ze triggeren op alles te bijten wat beweegd. Inclusief jou handen.

Winterslaap

Winterslaap is erg belangrijk voor tejus. Er word gezegd dat als ze 1 winterslaap missen ze meteen onvruchtbaar zijn. Dit schijnt niet waar te zijn. Er zijn al wel bewijzen dat het wel kan. Ze gaan 3 tot 7 maanden in winterslaap en zijn dan ook echt helemaal weg. Ze eten en drinken in die periode niet meer.

In september beginnen we altijd geleidelijk de uren van het licht omlaag te halen. Stop dan ook gelijk met voeren. Na 3 a 4 weken moet het licht helemaal uit zijn. Zorg dat het goed donker is in het terrarium. Dit kan je doen door de ruiten af te plakken met bijvoorbeeld kranten. In maart mag je het licht weer gaan opbouwen. Je teju word dan vanzelf wakker en dan mag je na 1 a 2 weken ook weer beginnen met eten geven. Niet te snel te veel, want de darmen moeten eerst ook nog op gang komen.

Geslacht

Het geslacht is meteen vanaf dag een te bepaldn

Ook zie je het als ze wat ouder zijn aan de nekkwabben. De bovenste is een mannetje met erg grote nekkwabben. De onderste is een vrouwtje met een redelijk slanke kop.

Nakweek

Kweken met deze soort schijnt vrij moeilijk te zijn. Een winterslaap stimuleert de parings drang, maar er komt veel bij kijken. Na 1 keer paren betekend niet dat het dier bevrucht is. Het is dus belangrijk dat ze vrij wel elke dag bezig zijn. 4 weken na de bevruchting worden meestal de eieren gelegd. Ze leggen wel 10 tot 50 eieren per keer. Deze eieren komen na ongeveer 2 maanden uit.

Kleurslagen

normaal:
monster

Chacoan Giant of Extreme Giant:
chacoan
Deze dieren kunnen een stuk groter worden dan de normale zwart/witte. Mannen kunnen wel over de 1,5 meter worden. Ze zijn veel witter en hebben 2 zo geheten “black bars” op bijde zijkanten van de ribbenkast, zoals op de foto. Onder de heel op de kaak hebben ze een zwarte streep in de vorm van een V.

Black head:
De black head heeft een vrij donkere hoofd en neus vergeleken de meeste teju’s.
blackhead

Black nose:
De black nose heeft een “burned nose” zoals dat word genoemt. Een zwarte waas op de top van de neus. Net als blauwe teju’s.
blacknose

Blauwe Braziliaanse:
chucky
Deze valt officeel nog onder de Tupinambis merianae, maar heeft een totaal andere bouw en andere levensbehoefte. Deze doen geen winterslaap en zijn veel slanker dan de andere Tupinambis merianae soorten. De mannen worden meestal niet groter dan 110/120cm, maar er zijn uitschieters naar 1,5 meter. Dit komt alleen zelde voor. Ze zijn te herkennen aan net als bij de chacoan aan de “black bar”op de zij. En de V op de keel. Maar hebben ook nog een bruine neus, want de Chacoan giant niet heeft.

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Priscilla
21 juni 2016 at 18:35

Ik ben helemaal verliefd!!!!

×

Hey vragen?!

Stuur een berichtje via Whatsapp of email naar info@qualityreptiles.eu

× Hoe kan ik je helpen?