Intergrated Zeilagaam – Hydrosaurus intergrated

Algemeen

Latijnse naam: Hydrosaurus intergrated
Leeftijd: De oudste hydrosaurus in nederland bekend is rond de 38 jaar en leeft nogsteeds (2012).
Lengte: TL ca. 110 cm, KRL ca.35 cm

De Soa soa, waterleguaan, zeilagaam of zeilhagedis behoort tot de grootste agamen in de wereld. Het is een zeer stevig gebouwd dier met gespierde poten en staart. Een volwassen mannetje heeft een hoge huidkam op het eerste deel van de staart die opgezet kan worden, omdat hij gesteund wordt door benige uitgroeingen van de staartwervels. Het is een agaam die veelal rond en in het water voorkomt, hij houdt zich gewoonlijk op aan de oevers en op laaghangende bomen boven het water waarvan hij goed uitzicht heeft op de vissen onder hem waar hij wel eens op jaagt, maar vooral om te kunnen vluchten voor vijanden. Laat deze zich vallen en zwemt vervolgens vele meters onderwater om zo zijn vijand te ontvluchten. Hij kan goed zwemmen met behulp van zijn samengedrukte afgeplatte zeer gespierde staart. Ondanks zijn gewicht en grote kan het dier nog op zijn achterpoten rennen, zelfs over water. Er zijn momenteel 3 soorten bekend. Wij denk dat er veel meer dan dat zijn plus een hoop ondersoorten. Dit is altijd erg lastig omdat in sommige gebieden hybride populaties zijn ontstaan door de exotische dierenhandel en het ontsnappen van gevangen dieren uit de hokken die op deze plekken tijdelijk geplaatst worden. Des al niet te min zijn er gebieden waar de mens nog geen inbreng heeft gehad en waar populaties zijn ontdekt die er uiterlijk anders uitzien dan degene die tot dusver bekend waren. Kenmerkend van de Zeilagaam is het gedrag, een vreselijk temperamentvol dier die bij het minste geringste kan schrikken maar hierbij ook een ongelooflijke snelheid op relatief korte afstand kan behalen. In gevangenschap kan juist dit grote gevolgen met zich mee brengen. Het zal de eerste niet zijn die hierdoor zijn nek breekt tegen glas.

Herkomst

De intergrated zeilagaam komt alleen voor op het eiland Ternade in Indonesië.

Terrarium

De zeilagaam is zeer actief en kunnen dus alleen in erg grote ruimtes gehouden worden. Je kunt zeilagamen dus tegen beter weten in een kleiner verblijf houden, maar dan kan je er op rekenen dat deze prachtige dieren erg pasief en lusteloos worden. Ook hebben deze dieren net als groene wateragamen ruimte nodig om genoeg te bewegen, hou je ze toch te klein zullen ze ondanks een goede UVB lampen en goede voeding zich toch slecht ontwikkelen en dus een groeiachterstand en botontkalking krijgen. Dit is overigens niet volledig wetenschappelijk onderlegd maar uit praktijk opgedane kennis. De enige verklaring die we hiervoor heb is dat mensen ook calcium opnemen door wandelen en dit anti depressieve werking heeft doordat het lichaam endorfine aanmaakt, waarschijnlijk zal dit bij dieren netzo werken. Hoe groter je ze plaatst hoe mooier ontwikkeld en actiever je zeilagamen worden. Heb je de ruimte niet, neem ze dan ook niet!

Wij raden daarom een ruimte van minimaal 2x1x2m (lxbxh) aan met groot watergedeelte voor een koppel van dit soort, maar het liefst natuurlijk groter. Wildvang zeilagamen doen het nog moeilijk in kleine ruimtes en kan je het beste nog een stuk groter houden.

Verzorging

UV en warmte

Naast dat het belangrijk is dat een zeilagaam een groot genoeg hok heeft, is de verzorging erg belangrijk. Zeilagamen hebben een goede uvb bron nodig om goed te kunnen groeien en geen misvormingen te krijgen. Wij raden zelf Solar raptor, bright sun uv of megaray aan. Solar raptor is momenteel de beste lamp op de markt. Deze lampen geven uv en warmte in één af. De temperatuur in het terrarium moet overdag onder de lamp 40 tot 45 graden zijn. In de rest van het terrarium 28 tot 30 graden. Snachts mag de temperatuur niet minder dan 21 graden worden. Het liefst rond de 25 graden.

Vitamine en Calcium Poeder

Ook heeft een reptiel vitamine en calcium poeders nodig. Zonder dit kan er binnen kort of langere tijd problemen komen. Denk aan de ziekte rachitis/botdistrofie, waarbij botten vergroeien of oplossen. Dit komt vaak door UVB tekort (vitamine D3) waarmee calcium word opgenomen of door een calcium tekort. De beste ervaring hebben wij met Miner-all outdoor van Stickey tongue farms en reptivite without D3. Denk erom dat je geen vitamine poeders geeft met vitamin D3. Via vitamine poeders kan dit juist voor schade zorgen tot zelfs de dood. met een overdosis. De vitamine D3 kunnen alleen op een goede manier toe gediend worden via uvb lampen of de echte zon. Denk erom. Uvb komt niet door ramen of glas, dus een terrarium bij het raam zetten heeft geen zin.

Voedsel

Zeilagamen eten oderandere: krekels, sprinkhanen, dubia's en slakken uit de tuin (met en zonder huisje) en in het wild normaal ook hagedisjes en krabben.

Geslacht

       

Link zie je de man (H. amboinensis) en rechts de vrouw (H. pustelatus). Enkele maanden na de geboorten moet je bij de man ook roestkleurige uitstekende femorale poriën zien. De mannen hebben als ze volwassen zijn overduidelijk een hogere kam op hun staart dan de vrouw.

Nakweek

Binnenkort…

Kleurslagen/Lokaliteiten/Soorten

Hydrosaurus is onder te verdelen in 3 soorten. De H. amboinensis, de H. pustelatus en de H. weberi. Maar hoe zie je nou het verschil?

De H. pustelatus is te herkennen aan het volgende;
Het kammetje op de neus en de blauwe stekels op de nek. Ook heeft deze soort net als de H. amboinensis grotere schubben in de nek en op de romp. Het lichaam is bij de vrouw helemaal geel en bij mannen is dit geel met blauw/paars.

De standaard H. amboinensis is over het algemeen helemaal zwart meet geelbruin op de romp.

Maar er zijn ook H. amboinensis intergrate sp. die totaal anders gekleurd zijn. 
Nog een kenmerk van de H. amboinensis net als bij de pustelatus zijn de grote schubben in de nek en op de romp.

De H. weberi zijn vrij kleine zeilagamen met de meest prachtige kleuren. De meeste zijn vooral heel heftig geel met groen en heeft niet zoals de H.amboinensis of H. pustelatus grotere opvallende schubben op de romp of in de nek.

Share your thoughts

×

Hey vragen?!

Stuur een berichtje via Whatsapp of email naar info@qualityreptiles.eu

× Hoe kan ik je helpen?