Stekelenekagaam – Acanthosaura capra

Algemeen

Latijnse naam: Acanthosaura capra
Leeftijd: 5 tot 7 jaar
Lengte: 30cm +/-

De stekelnekagamen worden in Nederland steeds meer succesvol gehouden. De dieren zijn niet altijd meer wildvang, maar als je een wildvang neemt laat dan eerst een mestonderzoek doen voor je hem bij andere dieren zet. Stekelnekagamen uit het wild dragen vaak wormen of parasieten. Het kunnen ook erg stressgevoelige dieren zijn, maar dat kan heel erg verschillen per dier. Ze zijn niet erg sterk en worden met goede verzorging daarom vaak niet ouder dan 5 jaar. Bij mensen die zich niet inlezen en maar wat doen worden ze vaak niet veel ouder dan 1 of 2 jaar.

Herkomst

De Stekelnekagaam komt voor in de tropische regenwouden van Vietnam en Indonesië.

Terrarium

Stekelnekagamen zijn klimmers die het grootste gedeelte van de tijd stil zitten. Dat betekend niet dat ze weinig ruimte nodig hebben.

Minimale maten:
1 Stekelnekagaam: 80x50x120cm
2 of 3 Stekelnekagamen: 80x80x120cm
Let op dit zijn dus minimale maten. Groter is beter. Als je kleiner wilt kan je beter gewoon geen stekelnekagaam nemen.

In het terrarium van een stekelnekagaam moeten veel klimmogelijkheden zijn, bijvoorbeeld in de vorm van takken. Stekelnekagamen hebben diep stromend water nodig waar ze in kunnen zwemmen en drinken. Stil liggend water zullen ze niet zien en kunnen daardoor uitdrogen. Een waterbak is dus niet voldoende. Als ondergrond kan je aarde met een laag mos gebruiken. Zo kun je ook goed zien of je vrouwtje eieren heeft gelegd. Op de plek waar ze heeft gegraven ligt dan geen mos meer.

Verzorging

UV en warmte

Naast dat het belangrijk is dat een stekelnekagaam een groot genoeg hok heeft, is de verzorging erg belangrijk. Hier gaan vaak veel beginners de mist in. Stekelnekagamen hebben net als mensen UV-licht nodig. Wij raden zelf Powersun, Bright Sun UV of Solar raptor aan. Deze lampen geven genoeg UV en warmte af. Een andere veel gebruikte lamp is Repti-Glo van Exo-Terra. Deze lamp zou ik absoluut niet gebruiken. Hij geeft te weinig UV af en kan schadelijk zijn voor de ogen. Daarnaast geeft de lamp totaal geen warmte af.
De temperatuur in het terrarium moet overdag onder de lamp 40 tot 45 graden zijn. In de rest van het terrarium 25 tot 30 graden. ‘s Nachts mag de temperatuur niet minder dan 18 graden worden. Als dat het wel wordt kan je dit verhelpen met een nacht lamp (geeft geen, blauw of rood licht).

Vitamine en Calcium Poeder

Ook heeft een reptiel vitamine en calcium poeders nodig. Zonder dit kan er binnen kort of langere tijd problemen komen. Denk aan de ziekte rachitis/botdistrofie, waarbij botten vergroeien of oplossen. Dit komt vaak door UVB tekort (vitamine D3) waarmee calcium word opgenomen of door een calcium tekort. De beste ervaring hebben wij met Miner-All Outdoor van Stickey Tongue Farms en Reptivite without D3. Denk erom dat je geen vitamine poeders geeft met vitamine D3. Via vitamine poeders kan dit juist voor schade zorgen tot zelfs de dood. De vitamine D3 kunnen alleen op een goede manier toe gediend worden via UV-B lampen of de echte zon. Denk erom. UV-B komt niet door ramen of glas, dus een terrarium bij het raam zetten heeft geen zin.

Voedsel

Stekelnekagamen eten voornamelijk insecten en sommige lusten ook wel stukjes fruit. Geef ze liever geen moriowormen. Dit is slecht voor de maag en kan verstoppingen veroorzaken. De meest voedzame insecten om te geven zijn Dubia’s. Krekels en sprinkhanen zijn ook prima voedsel als erbij.

Geslacht

stekelnekagaam man    stekelnekagaam vrouw

Op de foto links zie je een tekening van een mannetje. De staart loopt het eerste stuk een beetje recht en daarna pas af. De foto recht zie je een een tekening van een vrouwtje. Daar loopt de staart meteen af en de botjes zijn iets meer zichtbaar dan bij de man. De vrouwtjes zijn ook meestal iets ronder gevormd dan de mannetjes.
Daarnaast kan je het ook zien door de staart strak naar boven te trekken. Bij de man zie je dan 2 bobels en bij de vrouw is dat plat. Kijk als voorbeeld even bij de caresheet over de baardagaam bij geslachtsbepaling.

Nakweek

Binnenkort…

Kleurslagen/Lokaliteiten/Soorten

Als ze nog jong zijn, zijn ze vaak een beetje groen/bruin met stekeltjes op hun oogbollen, maar naarmate ze ouder worden verdwijnt het groen en worden ze volledig bruin. Ook de stekels overleven het vaak niet lang. Deze breken meestal af.

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

jarnoreply
15 januari 2017 at 15:13

kan dit reptiel ook leven zonder speciale ampen

Renskereply
16 januari 2017 at 00:24
– In reply to: jarno

Nee ze hebben een uv lamp nodig

Leave a reply

×

Hey vragen?!

Stuur een berichtje via Whatsapp of email naar info@qualityreptiles.eu

× Hoe kan ik je helpen?